TREDJE NATUR går videre i giga-konkurrencen om Aalborg Øst.

Med forslaget City in Nature er TREDJE NATUR videre til fase 2 i forstadskonkurrencen med en delt førsteplads. Forslaget er kendetegnet ved en holistisk tankegang, hvor naturens genkomst i byen og klimatilpassede og ressourcebevidste boformer er centrale omdrejningspunkter. I alt disponeres 6.000 nye boliger samt omfattende investeringer indenfor sundhed, viden og erhverv.

TEAM SCHØNHERR skal henover efteråret konkurrere om vinderpodiet i anden fase. Team SCHØNHERR består foruden TREDJE NATUR af SCHØNHERR A/S, BIG, Rambøll UK, Active City Transformation, Analysehuset BBN CONSULT, Malene Freudendal-Pedersen og Instituttet for Fremtidsforskning (IFF).

Læs mere om Fremtidens Forstæder her og se mere på Aalborg Kommunes hjemmeside.

CITY IN NATURE

I dag er der stadig brug for den fornuft der altid har kendetegnet Aalborgensernes bosætning. Aalborgenserne har altid placeret sig tørt og sikkert på bakkeøer med udsigt til det store, flade og fugtige landskab omkring Limfjorden. Det er her vi tager fat. I de lokale forudsætninger. I Aalborgs bebyggelsesmønster, i den historiske byudvikling i området, i geologien, i topografien, og ikke mindst i vinden og i vandet. Først som sidst handler det om mennesker – om at skabe levende og inspirerende steder vi kan mødes og om at skabe byer der er bæredygtige – socialt, økonomisk og miljømæssigt.

Fundamentet for en positiv udvikling af Aalborg Øst finder vi i 3 begreber som kendetegner fortællingen om Aalborg. Den nordjyske nerve, det gode naboskab og naturværdierne gør vi til de bærende elementer for den fremtidige udvikling.
• NERVEN – Den handlekraft og ambition der driver byen.
• NABOSKABET – Imødekommenheden, forskelligheden og evne til samarbejde. Et potentiale som rækker frem mod naboskabet mellem by og landskab.
• NATURVÆRDI – Det storladne og ressourcefyldte nordjyske landskab som strukturerende katalysator for identitet, sundhed og oplevelser.

LEARNING FROM VOLDSTED

BOFORMERNE i fremtidens Aalborg er kendetegnet ved det hybride. Som Vestbyens på alle måder begivenhedsrige og tætte gamle arbejderkvarter omkring Kastetvej, hvor et fintmasket socialt netværk fik dagligdagen til at hænge sammen, skal de nye bydele i Aalborg igen kendetegnes ved aldersmæssig- og social sammensathed, der limer byen sammen på ny. Byen skal pulsere og leve i en form som tilskynder til en nye typer af fællesskaber der er funderet i en sundhedsmæssig og kulturel tilgang, hvor hverdagslivet højnes i kraft af byens diversitet og en grundlæggende integration med naturen.

Et grundlæggende afsæt findes i fortebyen Voldsted 15 km syd for Aalborg. En forteby er en landsbytype fra middelalderen, hvor gårdene ligger i en kreds omkring forten, som er et åbent fællesareal, hvor dyrene blev samlet. Fællesarealet var naturligvis også rammen for det sociale landsbyliv, hvor man mødtes og agerede i fællesskabet. Fortebyen havde dermed en beundringsværdig balance imellem bebyggelse og natur, og imellem det tætte og det åbne. På samme måde vil boformerne i fremtidens Aalborg Ø være kendetegnet af lige dele funktion, socialitet og naturværdi. Fortebyen danner i dette projekt et nøgleprincip, der balancerer den rumlige matrix, byggeriet, med det både grønne og urbane fællesrum. I de individuelle udviklingsområder udforskes denne balance og sættes i spil på ny.

Bakkebyerne
Vores vision for Klarevorde er at mindske CO2-udslippet forbundet med personlig transport, indkøb af dagligvarer, fjerntliggende fritidsaktiviteter og ’unødvendigt’ personligt ejerskab. Vi foreslår nytænkende og bekvemme kollektive systemer indenfor for transport, lokale og økologiske madvarer og rekreationsmuligheder forankret i nærmiljøet. Fornyelse forankret i et humanistisk udgangspunkt og fornemmelse for landsbyens skala. Der arbejdes strategisk med de kendte motiver i nye hybrider, der forenes med nyeste viden om naturværdi og naboskab.
Gigantium City – Smart City
Kvarteret skal være Aalborgs Ø klimatilpassede ’showpiece’ med et internationalt tilsnit og fremvise nye svar på den tætte og bæredygtige by. Området imellem Gigantium og universitetet rummer et tydeligt udviklingspotentiale. Her kan der bygges tæt i dialog med universitetets struktur, og skabe rammerne for et egentligt byliv. Smart city tankegangen beskriver grundlæggende den urbane performativitet som en helhedstænkning, som ikke blot opererer med etagemetre og infrastruktur, men ser på den intellektuelle og sociale kapital som byen også indeholder.

Bazaren og lynlåsen
Den uudnyttede strip nord for Universitetet langs Universitetsboulevarden er et oplagt udvilkingsområde for universitetet og vidensrelaterede erhverv. Ved at bebygge strippen kan der skabes en ny strategisk forside mod boulevarden og skabe sammenhæng med byen. Eksponeringsfaktoren til de over 30.000 forventede dagligt passerende køretøjer er betragtelig. Byen ville så at sige blive lynet sammen både rent fysisk, men også bringe universitetet ind i Aalborgensernes bevidshed.