TREDJE NATURs projekt om fremtidens klimaoptimerede fortov er gået videre i Realdanias Klimaspring. Som det allerførste initiativ er vores ansøgning optaget i et forprojektforløb, hvor idé og koncept udvikles med henblik at opnå et reelt projektforløb, der strækker sig helt frem til 2017. TREDJE NATUR er idéejer i projeket, og har som rolle at samle teamets ekspertviden i et konkret koncept og produkt for fremtidens stræder og pladser, der håndterer vandet smartere samt potentielt optimerer en række andre forhold, så som social inklusion, bevægelse, biodiversitet, luftrensning, mikroklima og bæredygtige produktionsmetoder og innovative materialeegenskaber.

“Klimaforandringerne er både en gave og et wake-up call fra oven! Naturen er pludselig mere synlig og mobiliserer i disse år en gryende forståelse for, at vi i kraft af vores bosætning, levevis og ressourceforbrug afstedkommer vidtrækkende og uigenkaldelige ændringer ved vores omgivelser. Dette momentum skal positivt udnyttes.” Udtaler Flemming Rafn Thomsen, partner  i TREDJE NATUR.

Deltagelsen i Klimaspring er nyt kapitel i TREDJE NATURs virke. Projektet er en naturlig del af vores ambition om at sætte handling bag viden og skabe hehedsorienterede systemer, hvor biologi ikke er i modsætning til by og bygning. Det særligt interessante ved Klimaspring, er det målrettede fokus på skalerbare løsninger, der skal kunne implementeres i danske og udenlandske byer. Blot i København er der 700 km fortov, og derved vitterligt millioner af kvadratmeter der skal tænkes med i klimatilpasningen og den øvrige byudvikling. Løsningen samtænkes naturligvis med cykelstier og byrum.

Information fra Klimaspring:
Fremtidens fortov bidrager til håndteringen af de øgede regnmængder
Byens mange ordinære belægninger og mange meter fortov er i fokus, når vi skal tilpasse os de øgede regnmængder. De forhindrer vandet i at komme ned i jorden og leder vandet ind i kældre og haver. Hvordan fortovet blive en del af løsningen på regnvandshåndtering var det spørgsmål, der stod øverst på dagsordenen, da det første forprojekt i Realdanias initiativ Klimaspring blev skudt i gang tirsdag den 23. april. Her var Tegnestuen TREDJE NATUR, ACO Nordic, Kollision, Orbicon, Teknologisk Institut, HOFOR og Københavns Kommune gået sammen for at undersøge, hvilke potentialer fortovet rummer, når regnen skal håndteres i den tætte by.

Stort potentiale i byens fortove
De mange meter fortov rummer et stort potentiale for både at håndtere regnvandet og skabe merværdi i byen. I fremtiden vil fortovet kunne opsamle og håndtere vand, samtidigt med at det eksempelvis bidrager til begrønning, skiltning, sport og leg samt tilgængelighed.

”I Klimaspring ser vi et stort potentiale for fremtidens fortov og ser frem til at understøtte virksomhedernes udvikling, så de undervejs kommer hele vejen omkring herunder både re-design af det fysiske fortov men også kommer med bud på innovative salgsmetoder, intern organisering og produktionsmetoder, således at det nye fortov bliver en realitet og kommer ud i byen hvor det kan gøre en forskel.” Udtaler Natalie Mossin, der er procesansvarlig i sekretariatet for Klimaspring.

Tværgående kompetencer skal skabe innovation
Virksomhederne supplerer hinanden på tværs med de nødvendige kompetencer, der skal til for at skabe innovation. Tegnestuen TREDJE NATUR er optaget af at skabe merværdi i byen gennem regnvandshåndtering, har været initiativtager i formuleringen af problemstillingen. ACO Nordic besidder essentiel viden om produktion og salg af løsninger til regnvandshåndtering. Kollision tilfører projektet specialiseret viden om interaktive og kommunikative byrum. Orbicon er specialiseret i afledning og håndtering af regnvandet lokalt. Teknologisk Institut bidrager med viden om materialer og moderne produktionsmetoder samt dokumentation for implementering af nye løsninger. HOFOR og Københavns Kommune går foran i at implementere af hvordan de skal håndtere de 30 % øgede mængder regnvand. Københavns Kommune står også overfor genopretning af byens fortove, vej og cykelstier.

Det første spadestik i en virksomhedsdrevet udvikling
Med en støttepulje på 60 mio. kr. fra Realdania er visionen, at Klimaspring skal omsætte interessen for klimatilpasning til en virksomhedsdreven udviklingsindsats, der gør Danmark førende inden for klimatilpasningsteknologier. Det første spadestik er taget med et stærkt konsortium, der går foran i udviklingen af nye løsninger til Klimatilpasning.

Læs mere hos Klimaspring.