Klimakvarter Østerbro er udvalgt til prestigefuld publikation over klimaindsatser fra hele verden. Cities100 er en publikation, der identificere 100 byers politiske løsninger, der kan skaleres over hele kloden, der beviser, at byererne er i spidsen af den globale klimaindsats.

Sankt Kjelds Plads

Sankt Kjelds Plads

Pressemeddelelse 19. november 2015
København er med Klimakvarter Østerbro blevet udvalgt til den globale publikation, Cities100, som offentliggøres i dag, torsdag d. 19. november. Cities100 publikation, som er udviklet af Sustainia i samarbejde med C40, et netværk af verdens største byer, der tager handling på klimaområdet, og den filantropiske forening Realdania. Den indeholder 100 konkrete byløsninger på klimaændringerne, der kan skaleres til hele verden. Klimakvarter Østerbro indgår som én løsning ud af 216 forslag fra 94 byer i verden.

”Forandringen af Klimakvarter Østerbro bidrager til et fysisk løft af området og skaber en ny identitet for bydelen. Vi har jævnligt gæster fra storbyer over hele verden, der ønsker at lade sig inspirere af løsningen fra Tåsinge Plads. Da jeg underskrev en samarbejdsaftale med New York om skybrudssikring, blev Klimakvarter Østerbro fremhævet som en løsning, de gerne vil lade sig inspirere af”, udtaler Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL)

Bryggervangen

Vision for Bryggervangen.

I Klimakvarter Østerbro præsenterer København en innovativ model for klimatilpasning, der kan inspirere byer verden over. Her arbejder kommunen sammen med beboerne i kvarteret om at lave skybrudssikring, der også bidrager med bykvalitet i hverdagen. TREDJE NATUR står bag visionsplanen, der sigtede efter at gentænke og optimere byens rum, så der bliver plads til at håndtere de stigende regnmængder i grønne løsninger. Visionerne for Klimakvarteret er fulgt op af en målrettet indsats for at engagere beboerne i kvarteret til selv at gøre en indsats. I dag skyder grønne tage, regnbede og vejtræer op som private beboerinitiativer, som side om side med de store kommunale anlægsprojekter. Sammen med det velbesøgte bylandbrug ØsterGro har indsatsen ændret grundlæggende på identiteten i det, der var et overset og nedslidt kvarter i København, men som nu kan kalde sig Danmarks første klimakvarter.

”Klimakvarteret er det første konkrete eksempel, der anviser hvordan den tætte by kan omstilles til at imødekomme klimaudfordringerne. Vores strategi viser, hvordan byerne via vandinvesteringerne kan skabe miljøer, hvor vandets fantastiske natur bliver en synlig del af beboernes hverdagsliv. Vi afleverede vores konkurrenceforslag kort tid før det store skybrud i 2011, og en stor del af de værdier og strategier vi arbejder med i dag er grundlagt i Klimakvarter Østerbro. Derfor er vi særligt glade for at figurere i publikationen, der har til formål at inspirere de globale bysamfund, og ønsker Københavns Kommune, Klimakvarter Østerbro og kvarterets beboere stort tillykke med udnævnelsen”, partner hos TREDJE NATUR, Flemming Rafn Thomsen.

Tåsinge Plads

Vision for Tåsinge Plads.

De 100 løsninger peger på den virkelighed, at meningsfuld handling, er og bliver taget uden for den nationale arena. Kommuner og bystyrer er mindre, mere adræt end deres nationale kolleger. De er direkte ansvarlige over for deres lokale vælgere og mere investeret i de mennesker og steder, de tjener. Uanset rigdom eller ressourcer, størrelse eller beliggenhed, tager byer rundt om i verden ved lære af hinanden, de anvender globale best practices for at tilpasse de lokale forhold, og demonstrere at de har magt til at handle ved at bygge en smartere, mere modstandsdygtig, og ressourceeffektiv verden.

Cities100 publikationen vil også blive præsenteret ved Sustainia COP21 begivenheden den 6. december i Paris.Ved at identificere 100 let tilgængelige løsninger for byer ønsker Cities100 partnerne at fremhæve potentialet til transformation forud for de længe ventede klimaforhandlinger, COP21, i Paris fra november 30-december 11, 2015. Partnerne bag Cities100 er C40, Realdania, og Sustainia.

Læs alt om TREDJE NATURs visionplan: https://tredjenatur.dk/portfolio/klimakvarter/
Cities100 kan hentes gratis på www.sustainia.me/cities
Sustainia COP21 event: www.sustainia.me/COP21
Mere om Klimakvarter Østerbro: www.klimakvarter.dk

Visionsplan

Visionsplanen.

OM C40
C40 Cities Climate Leadership Group, forbinder på 10. år mere end 80 af verdens største byer, der repræsenterer 600 + millioner mennesker og en fjerdedel af den globale økonomi. Skabt og ledet af byerne, er C40 fokus at håndtere klimaændringer og kørsel i byområder handling, der reducerer udledningen af drivhusgasser og klimarisici, samtidig at øge sundhed, velvære og økonomiske muligheder for byboerne. www.c40.org

OM REALDANIA
Realdania er en dansk, moderne filantropiske forening, der arbejder for at skabe livskvalitet og det fælles gode ved at forbedre det byggede miljø: byer, bygninger og det byggede kulturarv. Realdania er både en strategisk Grundlægger af C40 og en stiftende partner Sustainia. www.realdania.org

OM SUSTAINIA
Sustainia er en international bæredygtig tænketank der arbejder på at identificere og sikre implementering af bæredygtige løsninger, der forbedrer livskvaliteten i lokalsamfund rundt om i verden. Baseret på håndgribelige knowhow og teknologier, Sustainia demonstrerer bæredygtig fremtid, vi kan opnå, hvis de eksisterende løsninger blev gennemført i stor skala. Sustainia er grundlagt af den skandinavisk tænketank Mandag Morgen og udviklet i tæt samarbejde med UN Global Compact, Arnold Schwarzenegger initiativ Regionsudvalget20, International Federation for Bolig og Planlægning, Con-nect4Climate og verdens førende virksomheder og organisationer: Det Norske Veritas, Realdania, Storebrand og WWF .
www.sustainia.me