Tredje Natur har skabt en visionær refleksion om fremtidens landskaber – et postkort fra fremtiden i forbindelse med tidsskriftet Landskabs 100-års jubilæum.

FORT HAFNIA, anno 2279

På baggrund af ingeniørofficer Christian Geddes kort af København, anno 1761.

Murens Epoke

I år 2020 taler vi om fremtiden i ét af to spor: ’Yes we can’ eller ’We are screwed’. Virkeligheden kommer til at udspille sig et sted imellem de to yderpoler. Det er et faktum, at sidst der var så meget CO2 i planetens atmosfære var for millioner år siden. Dengang var temperaturen 5-10 grader højere og normalvandstanden derfor 50-100 fod højere. Vi er altså på vej mod radikalt anderledes grundvilkår for tilværelsen og for vores billede af byen.

Det bliver hverken den modernistiske fix-it-all-at-once tilgang, som vi ser det i Koolhaas’ projekt Exodus, Arkitekturens frivillige fanger, eller i en næsegrus beundring af fortidens landvindinger, der bliver konklusionen på alle vores anstrengelser. Fort Hafnia illustrerer en tilpasset og selvforsynende by, der tilsyneladende trives bag mure, diger og forskansninger. Men også en by fyldt med paradokser, omvendinger og regression.

Klimakrisen berører os alle og kunne være det ultimative argument for større åbenhed og mere solidaritet. Men den kan meget vel resultere i det modsatte.